Про вибір олій у косметиці

Про вибір олій у косметиці

ТОВ "ТУШЕ ФЛОРА"
В.С.Шепель

Натуральні рослинні олії дедалі ширше застосовуються у сучасній косметиці замість мінеральних, синтетичних чи масел тваринного походження.
Щоб з великого асортименту масел, що пропонуються сьогодні на світовому ринку натуральної косметичної сировини, вибрати продукти, що найбільше відповідають поставленому завданню і допомагають вирішити її з найбільшою ефективністю, необхідно знати склад олії та хімічну будову його компонентів.

Не менш важливим є знання особливостей об'єкта впливу, розуміння характеру та динаміки взаємодії компонентів олії та ліпідного бар'єру, а також характеру їх змін при тих чи інших відхиленнях від норми у стані шкіри.
Зазначимо, що в останні роки досягнуто значного прогресу у вивченні ліпідного бар'єру рогового шару - найважливішого об'єкта впливу косметики. Це дозволяє вибирати інгредієнти для косметичних препаратів з урахуванням природного складу ліпідного бар'єру.
Мета справжньої замітки: представити у зручній для практики формі інформацію про жирнокислотний склад найбільш популярних у косметиці рослинних олій та деякі особливості їх взаємодії з ліпідним бар'єром шкіри.

З точки зору хімії всі рослинні олії (жири) відносяться до класу ліпідів і є сумішшю складних ефірів гліцерину і жирних кислот (тріацилгліцерини). Кожна олія характеризується певним набором жирних кислот та їх співвідношенням , які визначають вирішальною мірою властивості масел як косметичних інгредієнтів.

До того ж класу ліпідів відносяться воски-складні ефіри жирних спиртів і жирних кислот, за властивостями та функціями багато в чому схожі на олії (жири).
Найпоширенішими з жирних кислот у складі рослинних олій є насичені пальмітинова (С16:0) та стеаринова (18:0) кислоти, мононенасичена олеїнова (кислота та поліненасичена лінолева (18:2) кислота).

Особливий інтерес представляють масла, що містять незамінні жирні кислоти, які не синтезуються в організмі і повинні надходити ззовні: це лінолева (С18:2 п-6), альфа-ліноленова (С18:3 п-3) і гамма-ліноленова (18:3 п-6) кислоти.
Зовнішній ліпідний бар'єр на поверхні шкіри - гідроліпідне покривало, є складною сумішшю секрету потових залоз зі шкірним салом і продуктами його гідролізу. Ліпідний склад шкірного сала (45% триацилгліцерину, 25% воску, 10% вільні жирні кислоти) істотно відрізняється від складу внутрішнього ліпідного бар'єру рогового шару, основними компонентами якого є триацилгліцерини -18%, вільні жирні кислоти-19% і цераміди-1. Є також стероли, фосфоліпіди, віск та інші компоненти. Це, зрозуміло, деякі середні показники, тому що склад ліпідного бар'єру кількісно та якісно змінюється від поверхні шкіри вглиб епідермісу. Вони ілюструють динаміку зміни складу ліпідного бар'єру та необхідність урахування цих змін при виборі олій як косметичних інгредієнтів.
Після нанесення олій на шкіру у складі косметичних засобів характер їхнього впливу на ліпідний бар'єр змінюється з часом у міру проникнення у глибокі шари шкіри.

Спочатку, розтікаючись поверхнею шкіри, олії утворюють захисну гідрофобну плівку, що зменшує випаровування з поверхні шкіри і знижує трансепідермальну втрату шкірою вологи (ТЕПВ). Тут масла виконують функцію емоленту, пом'якшуючи та зволожуючи шкіру.
Для формування оклюзивної плівки підходять олії, які повільно вбираються, довше утримуються на поверхні шкіри, залишаючи відчуття жирності, і ефективніше виконують функції пом'якшувального та зволожуючого фактора. Такі, як олія солодкого мигдалю, оливкова, олія виноградних кісточок.
Слід зазначити важливу роль восків у формуванні ліпідного бар'єру шкіри. І в рослинному і тваринному світі воски виконують, в основному, бар'єрно-захисні функції. Як і жири, вони піддаються гідролізу, але значно стійкіше їх до окислення. Віски входять до складу ліпідних шарів рогового шару та у значній кількості (близько 25%) містяться у шкірному салі. Тому є доцільним включення восків до складу масляної фази найрізноманітніших косметичних препаратів, тим більше, що природою створено унікальний продукт - масло жожоба, що є рідким віском, який змішується з маслами (жирами) в будь-яких співвідношеннях і підходить для будь-якого типу шкіри.

Вхідні до складу оклюзивної плівки олії взаємодіють з гідроліпідним покривалом і поступово вбираються у шкіру. Розширюється спектр фізико-хімічних взаємодій, у яких вони беруть участь, їх компоненти вбудовуються у ліпідні структури рогового шару та епідермісу, змінюючи властивості епідермального бар'єру. Залежно від хімічного складу олії може зменшитися або зрости ТЕПВ, змінити проникну здатність бар'єру для інших інгредієнтів. Деякі компоненти масел надають прямий вплив на властивості ліпідного бар'єру, вбудовуючись у його структури, інші - опосередкований вплив, беручи участь у синтезі структурних елементів шкіри.

Якщо в перші моменти після нанесення на шкіру масла виконують переважно захисно-бар'єрну функцію, то в міру вбирання переважає функція активного компонента ліпідного бар'єру. Ефективне виконання таких різних функцій можливе лише шляхом підбору комбінації масел з відповідними характеристиками. Наприклад, масла, що володіють високими оклюзивними властивостями, не здатні знизити ТЕПВ, якщо його порушення спричинене недоліком незамінних жирних кислот в організмі. Доводиться комбінувати їх з маслами з високим вмістом поліненасичених жирних кислот.
Однак, при виборі масел з відповідним складом необхідно досить чітко уявляти стан об'єкта косметичного впливу та причини тих чи інших відхилень. Багато жирних кислот беруть участь у конкуруючих реакціях, що відбуваються за участю тих самих ферментів, і надлишок однієї з них може посилити дефіцит іншої. Наприклад, недолік п-6 кислот, особливо лінолевої та гамма-ліноленової послаблює ліпідний бар'єр та збільшує ТЕПВ. Дефіцит незамінних амінокислот призводить до порушення синтезу ейкозаноїдів, що тягне за собою порушення розподілу клітин і процесу кератинізації. Шкіра лущиться, стає грубою. Добавка лінолевої кислоти, найбільш поширеної в природі з незамінних кислот, у багатьох випадках не дає ефекту через дефіцит ферменту десатурази, пов'язаного зі стресом, палінням, недоліком мікроелементів. У цьому випадку необхідні добавки масел з високим вмістом гамма- та альфа-ліноленової та арахідонової кислот.

Висновки

1. Функції масел у косметичних препаратах та характер їх взаємодії з ліпідним бар'єром шкіри змінюється у міру проникнення олії вглиб шкіри: від захисно-бар'єрної до функції біологічно активного інгредієнта.
2. Склад ліпідного бар'єру шкіри змінюється в міру руху вглиб шкіри, тоді як кожна олія характеризується певним набором жирних кислот. Забезпечити найбільш ефективне для кожного завдання співвідношення жирних кислот у складі косметичного препарату можна лише комбінацією різних масел.
3. У складі ліпідного бар'єру шкіри завжди присутні воски, а в шкірному салі їх у порівнянні з вмістом триацилгліцеринів (25% і 43% відповідно). Тому наявність воску у складі масляної фази косметичних препаратів дозволяє оптимізувати їхню фізико-хімічну взаємодію з ліпідним бар'єром, а введення воску у вигляді масла жожоба універсальне для всіх типів шкіри і нескладно технологічно.
Нижче наведено таблицю порівняльного аналізу жирнокислотного складу різних рослинних олій.


Найменування масел

наименование масел
(русск.)
ботаническое наименование (латинск.) йодное число пальмитиновая С16:0 стеариновая С18:0 олеининовая С18:1 линолевая С18:21 линоленовая С18:3
 Кокос  Cocos nucifera  8  6  1  16  1  0
 Бабассу  Orbignya oleifera  15  8  4  15  2  0
 Какао  Theobroma cacao  37  29  34  33  3  0
 Манго  Mangifera indica  47  9  40  43  5  1
 Пальмовое  Elaeis guineensis  51  44  4  39  10  0
 Ши  Butyrospermum parkii  65  4  42  44  5  1
 Макадамия  Macadamia ternifolia  78  9  5  60  2  2
 Сасанква  Camellia sasanqua  83  7  2  87  4  0
 Оливковое масло  Olea europaea  84  11  4  75  7  0
 Фисташковое  Pistacia vera  88  12  1  65  20  0
 Лесной орех  Corylus avellana  89  5  2  82  10  0
 Авокадо  Persea gratissima  90  20  1  65 13  1
 Абрикос  Prunus armeniaca  98  4  1  65  30  0
 Арган  Argania spinosa  98  14  6  47  32  0
 Сладкий миндаль  Prunus dulcis  100  6  1  70  22  0
 Бразильский орех  Bertholletia excelsa  102  14  9  51  25  0
 Рисовые зерна  Oryza sativa  109  16  2  38  40  2
 Кунжут  Sesamum indicum  110  9  5  40  43  0
 Персик  Prunus persica  113  8  1  65  25  0
 Тыква  Cucurbita pepo  119  13  6  24  54  0
 Ядра вишни  Prunus avium  128  8  2  31  47  0
 Зародыши пшеницы  Triticum vulgare  130  14  1 28  44 10
 Подсолнечник  Helianthus annuus  132  6  4  23  63  0
 Виноградн. косточка  Vitis vinifera  134  7  5  18  70  0
 Соя  Glycine max  135  10  5  24  49  8
 Пасифлора  Passiflora edulis  137  9  2  13  76  0
 Сафлоровое  Carthamus tinctorius  139  6  4  12  78  0
 Бораго (бурачник)  Borago officinalis  140  11  4  17  38  21
 Черная смородина  Ribes nigrum  143  6  1  10  48  13
 Примула вечерняя  Oenothera biennis  145  6  2  11  72 9
 Грецкий орех  Juglans regia  150  8  2  20  56  14
 Рыжик  Camelina sativa  160  7  2  22  20  38
 Семя льна  Linum usitatissimum  185  7  3  25  12  50
 Румянка (синяк)  Echium vulgare  190  4  3  16  18  37
 Киви  Actinidia chinensis  190 6  2  13  16  63


 

Олії, що містять спеціальні кислоти

наименование масел  ботаническое наименование  специальные жирные кислоты
Авокадо  Persea gratissima  5% пальмитолеиновая (С16:1)
 Бабассу  Orbignya
martiana
 48% лауриновая (С12:0)
 Черная смородина  Ribes nigrum  16% гамма-линоленовая (С18:3)
 Бораго (бурачник)  Borago officinalis  23% гамма-линоленовая (С18:3), 4% эйкозановая (С20:1)
 Ядра вишні  Prunus avium  10% элеостеариновая (С18:3) (9,11,13)
 Кокос  Cocos nucifera  50% лауриновая (С12:0)
 Румянка (синяк)  Echium vulgare  11% гамма-линоленовая (С18:3), 10% стеаридоновая
 Вечерняя примула  Oenothera biennis  10% гамма-линоленовая (С18:3)
 Рыжик  Camelina sativa  12% эйкозановая (С20:1)
 Макадамия  Macadamia ternifolia  26% пальмитолеиновая (С16:1)
 Лимнантес  Limnanthes alba  65% эйкозановая (С20:1), 12% эруковая (С22:1)