Використовується для виведення ластовиння і плям на шкірі, лікування зовнішніх виразок. Маючи тонізуючу, антиоксидантну, поживну, протизапальну, пом'якшувальну та фотозахисну властивості.
Pistachia Vera
Синоніми: Pistachio oil (англ.), Huile de pistache (фр.), Pistazienol (нім), Olio del pistaccio (італ.), Aceite del pestacho (ісп.)
Сімейство: Сумахові (Anacardinaceae)
Метод отримання: холодний віджимання
Опис: Колір світло-жовтий. Запах легкий горіховий. Смак приємний.
Нерафінована фісташка має густу консистенцію і глибоко зелений колір.
Ботанічний опис: Фісташка справжня (Pistacia vera L.) у природних умовах зустрічається по схилах гір Середньої Азії (Киргизія, Таджикистан, Туркменія, Узбекистан) та на північному сході Ірану, у Сирії та на півночі Афганістану. У подібних кліматичних умовах розлучається та успішно культивується. Зокрема, вона успішно інтродукована у Каліфорнії. Це — багатоствольне дерево або кущ заввишки від 6 до 10 м із сірою корою, вигнутим, зазвичай схиленим і ребристим стволом. Крона у неї низька, густа, кора сіро-бура, з глибокими тріщинами. Коріння сягає 10—12 м у глибину, простягаються на 20—25 м завширшки. Листя непарноперисторозсічене, довжиною до 20 см, з п'ятьма, рідше з сімома листочками. Чоловічі квітки групуються у складні широкі мітли довжиною до 6 см, а жіночі - у більш пухкі та довгі суцвіття. Плід - яйцевидна, трохи незграбна кістянка довжиною до 25 мм і шириною до 20 мм; насіння білкове. Шкіряна оболонка жовтуватого, фіолетового або червоного кольору. Ядра зелені, їстівні, маслянисті. Живе цей вид до 300-400 років.
Горіхи фісташки містять мінеральні речовини, амінокислоти та вітаміни, зокрема А, В1, Е – відомий природний антиоксидант, омолоджуючий організм, залізо. Мають високу поживну цінність - містять 54-60% жиру, 18-25% білка і до 16,7% безазотистих екстрактивних речовин. Вони мають тонізуючу дію, і їх рекомендують вживати при хронічній втомі. На Сході фісташку називають «деревом життя».
Фізична характеристика:
Відносна щільність (25 ° С): 0,90-0,92
Кислотне число: 1 max
Йодна кількість: 100-110
Число омилення: 185-185
Хімічний склад:
Оліїнова кислота: 51-54
Лінолева кислота: 31-35
Пальмітінова кислота: 9-12
Ліноленова кислота: < 2
Пальмітолеїнова кислота: < 2
Стеаринова кислота: < 2
Стероїдна неомильна фракція представлена бета-ситостерином (близько 85%), кампестеролом, стигмастеролом та авенастеролом. Також містить сахарозу, вітаміни (А, В1, Е), мінерали, білкові речовини, крохмаль, таніни, амінокислоти, фолієву кислоту, гліцериди
Властивості: фісташкова олія дуже широко застосовують у медицині, це універсальний лікар від хвороб. Відповідно до східної медичної традиції, фісташкова олія діє на організм зігріваюче. Через високу поживність і цінність використовується в харчуванні виснажених хворих. Його радять вводити в раціон хворим на анемію, туберкульоз, а також пацієнтам, які перенесли грип, пневмонію та важкі інфекції. Має високу поживну цінність. Застосовується для відновлення сил та підвищення потенції. Природний антиоксидант, що омолоджує весь організм.
Косметична дія: Фісташкова олія використовується для виведення ластовиння і плям на шкірі, лікування зовнішніх виразок. Має хорошу зволожуючу і пом'якшувальну дію. Рекомендується вводити олію до складу поживних масок та сумішей для шкіри. Фісташкова олія має виражену ранозагоювальну та протизапальну дію, широко застосовується при чутливій, роздратованій шкірі.
Легко проникає в шкіру, що робить його чудовою олією для масажу.
Масло не закупорює пори і може бути використане у будь-якому співвідношенні.
Маючи тонізуючу, антиоксидантну, поживну, протизапальну, пом'якшувальну та фотозахисну властивості, воно є гарним засобом догляду за шкірою. Фісташкова олія показана для захисту шкіри від агресивних факторів зовнішнього середовища (вітер, сонце, мороз), запобігаючи її пересушуванню, обвітрюванню, обмороженню та розтріскуванню. Олію використовують як УФ-фільтр для захисту від впливу ультрафіолетового випромінювання.
Використання фісташкової олії у поєднанні з ефірними оліями або у складі косметичних засобів покращує кровообіг і трофіку тканин, що сприяє усуненню зморшок та тонізує в'ялу, втомлену, в'янучу шкіру. При цьому усувається запалення та лущення чутливої та сухої шкіри. Вона стає м'якою, ніжною та бархатистою. Фісташкову олію застосовують у вигляді жорсткого масажу для відновлення еластичності ділянок шкіри, що огрубіли. Його використовують для зміцнення волосся і нігтів, а також як допоміжний засіб при лікуванні стоматитів.
У сучасній медицині фісташкова жирна олія використовується як основа для мазей і розчинників різних лікарських препаратів.
Лікувальні властивості фісташок: через високу поживність і цінність використовуються в харчуванні виснажених хворих рекомендуються при значному фізичному та розумовому навантаженні, дають бадьорість, знімають втому, благотворно діють на роботу мозку, корисні для серця, знімають прискорене серцебиття.
При регулярному вживанні різко знижують схильність до серцевих захворювань, корисні для печінки, відкривають закупорки в печінці (ядра, масло); допомагають при лікуванні жовтяниці, використовуються як болезаспокійливе при печінкових і шлункових коліках, використовують для лікування недокрів'я, корисні при кашлі, використовуються як протитуберкульозний засіб, посилюють статеву потенцію, очищають місця виразок і роблять непомітними шрами від них, масло використовують для виведення ластовиння і плям на шкірі.
Способи застосування. Для масажу та догляду за обличчям у консистенції 10 % у поєднанні з іншими оліями-основами. Використовуйте 3-10% у креми, лосьйони, бальзами, сонцезахисні продукти або до 100% у чистому кремі для тіла.
Протипоказання: протипоказань для застосування не виявлено. Натуральна 100% олія фісташкового горіха є повністю безпечним продуктом. Індивідуальна нестерпність.
Зберігання: 12 місяців. Зберігати у щільно закритій темній тарі. Після відкриття рекомендується зберігати у холодильнику.
Придатний до: 01.2025 р.