Попередній товар Наступний товар


Ментол (кристали)

Дарує відчуття легкої прохолоди у нестерпну спеку. Має й інші корисні властивості. Рятує шкіру голови від роздратування і допомагає волоссю довше залишатися чистим, у засобах для депіляції (наприклад, віск) позбавляє хворобливих відчуттів.

Menthol, Mentholum

Синоніми: 2-(2-пропіл)-5-метил-1-циклогексанол, 3-p-Menthanol, Гексагідротімол, Menthomenthol,
м'ятна камфора, peppermint camphor
Опис: Ментол (від лат. Mentha - м'ята) - органічна речовина, важливий вторинний метаболіт рослин сімейства ясноткові, одержують синтетично або виділяють із м'ятної ефірної олії. Прозора кристалічна речовина при кімнатній температурі легко плавиться. Існує 8 ізомерів із досить близькими властивостями. Основний природний ізомер (-)-ментол (1R,2S,5R) - конфігурація. Має слабкі місцевоанетизуючі властивості, стимулює холодові рецептори шкіри та слизових, слабкий антисептик. Широко використовується в медицині та харчосмаковій промисловості як нейтралізатор хімічно-активних молекул рослинних наркотичних засобів.
Походження та отримання: є свідчення, що ментол був відомий у Японії понад 2000 років тому, але на Заході немає даних про його виділення до 1771 (Gambius). (-)-Ментол (також званий l-ментол або (1R,2S,5R)-ментол) виділений з ефірної олії м'яти (разом з домішкою ментону, ментилацетату та ін. сполук), він може бути отриманий і з інших видів Mentha piperita L. Неочищений японський ментол містить невелику кількість 1-епі, (+)-неоментолу.
Існують 2 кристалічні форми рацемічного ментолу з Тпл. 28 °C та 38 °C. Чистий (-)-ментол має 4 кристалічні форми, найбільш стабільна ± форма.
У природі найбільш поширений лівообертальний ізомер (-)-М. tпл 43 °С, tкіп 216 °С) - основний компонент ефірної олії перцевої (до 50%) та японської (до 90%) м'яти; з олії його виділяють виморожуванням. Синтезують ментол зазвичай гідрування тимолу.
Регіон: Індія.
Фізико-хімічні характеристики:
Формула
: C10H20O
Молекулярна вага: 156.27 г/моль
Зовнішній вигляд: безбарвні голчасті кристали, білий порошок
Аромат: сильний, свіжий, виразний, охолодний перцевої м'яти
Смак: гіркуватий, холодний
Щільність та фазовий стан: 0.890 г/смі, твердий
Розчинність: у воді мало розчинний, в етанолі, ефірі, ацетоні, хлороформі, оцтовій кислоті, гексані, ефірних та жирних оліях розчинний
Температура плавлення: 36-38°C (рацемат), 42-45°C (форма ±), 35-33-31°C, (-ізомер)
Температура кипіння: 212°C

Дія: слабке знеболювальне, антибактеріальне, болезаспокійливе, заспокійливе, спазмолітичне та антисептичне, вітрогонне, жовчогінне, жарознижувальне, відхаркувальне, венотонізуюче, рефлекторне коронародилатируюче та антиангінальне, викликає рефлекторне сопів.

Використання в косметиці: косметичні засоби з ментолом дарують відчуття легкої прохолоди під час нестерпної спеки. Але, крім охолоджуючого ефекту, ментол має й інші корисні властивості. У складі шампунів він рятує шкіру голови від роздратування і допомагає волоссю довше залишатися чистим, у засобах для депіляції (наприклад, віск) позбавляє хворобливих відчуттів, а в кремах для ніг знімає втому, набряклість і дезінфікує. Знімає почервоніння, анестезує та освіжає, тонізує шкіру та підвищує її захисні властивості.
Властивості:
* Заспокійливі та охолодні.
* Зменшує активність сальних залоз.
* Сприяє зниженню хворобливих реакцій, знижує запальні процеси.
* Знижує місцеву температуру.
* Сприяє відтоку крові, полегшує дренаж, циркуляцію та м'язове розслаблення.
* Має протизапальні властивості, місцева анестезія, тонус судин.
* Сприяє виведенню токсинів.

Ментол надає розслаблюючу дію на м'язи та стінки судин, покращує кровообіг та харчування цибулин, сприяє м'язовому розслабленню та нормалізації живлення волосяного фолікула, а також знімає негативні наслідки стресу.
Шампуні і бальзами для волосся з ментолом мають відчутний охолодний ефект, для того щоб «остудити» шкіру в жаркий день, і досить сильною тонізуючою дією, щоб «допомогти» прокинутися вранці або зняти напругу ввечері.

Рекомендовані дозування:
- креми, мазі, желе для обличчя: до 0,2%
- Креми, мазі, гелі для рук: до 3%
- Креми для ніг: до 5%
- креми, мазі, бальзами для масажу: до 10%
- туалетні води: до 0,1%
- Шампуні: до 3%
- зубні пасти: до 0,4%
- спреї-освіжувачі ротової порожнини: до 0,3%
- Ополіскувачі для рота: до 2,0%

Лікувальне застосування: ментол використовується в фармацевтичних препаратах безрецептурної групи, призначених для лікування застуди, ревматизму, для зняття м'язових болів від втоми та ін. наприклад, у засобах від кашлю та в зубній пасті.
Застосовують його у вигляді спиртових, ефірно-спиртових та масляних розчинів зовнішньо (для втирання) при свербіні, невралгіях, мігрені; при запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів (нежить, трахеїт та ін) використовують для змащування, інгаляції і як краплі (в ніс).

Всередину ментол (у вигляді емульсій) застосовують як заспокійливий засіб при деяких шлунково-кишкових захворюваннях. Входить до складу кишенькового інгалятора, Зеленина крапель, валідолу та ін.

Охолодна дія ментолу на шкірні рецептори дозволяє знизити подразнення та свербіння, наприклад, при алергії.

Способи використання: при втиранні в шкіру та нанесенні на слизові оболонки ментол викликає подразнення нервових закінчень, що супроводжується відчуттям холоду, легкого печіння та поколювання, має легку місцеву знеболювальну дію; має також слабкі антисептичні властивості. Зовнішньо призначають як болезаспокійливий (відволікаючий) засіб. При невралгії, міалгії, артралгії рекомендується втирання 2% спиртового розчину або 10% масляної суспензії; при сверблячих дерматозах застосовують 0,5% спиртовий розчин або 1% ланолін-вазелінову мазь. При мігрені застосовують також у вигляді олівця ментолового (Stilus Меnthоli), що містить 1 г ментолу, 3,5 г парафіну та 0,5 г церезину; олівцем натирають шкіру області скронь. При запальних захворюваннях верхніх дихальних шляхів (нежить, фарингіт, ларингіт, трахеїт та ін) призначають ментол для змащування та інгаляцій, а також у вигляді крапель у ніс. Дітям раннього віку змащування носоглотки ментолом протипоказане, оскільки можливі рефлекторне пригнічення та зупинка дихання. Всередину ментол призначають як заспокійливий засіб, часто у поєднанні з настойкою валеріани, беладони та ін. Іноді застосовують ментол при легких формах стенокардії, так як він може рефлекторно (в результаті подразнення рецепторів слизової оболонки, порожнини рота) викликати розширення коронарних судин. Призначають по 2-3 краплі 5% розчину, приготованого на 70% спирті.
Останнім часом препарат часто використовується як заспокійливий і знижуючий рефлекторну збудливість. При блюванні у вагітних засіб це дається у спиртовому розчині, через годину по 0,05 у значному розведенні з водою.

При розтиранні ментолу з камфорою, хлоралгідратом, тимолом і деякими іншими речовинами утворюються евтектичні суміші, що розріджуються.

Кристалічний ментол також використовується для виготовлення мила.
Можна зварити мило з додаванням ментолу та ефірної олії евкаліпту. Ці аромати відмінно поєднуються і "прочищають" дихальні шляхи. Крім того, ментол має слабкі місцевоанетизуючі властивості, стимулює холодові рецептори шкіри та слизових. Дає "холодинку" у милі - відчуття легкої прохолоди та свіжості по всьому тілу. Ви отримаєте справжню ароматерапію у себе вдома. Це додасть зусиль і бадьорості вранці кожного дня.
У мило ментол додають від 5 до 15% загальної ваги масел. Для додавання ментолу в мило його потрібно попередньо розчинити в невеликому обсязі води або базової (рослинної) олії та додати разом із додатковими оліями перед заливкою мила у форму. Має свій яскраво виражений запах. Може погано поєднуватися із ароматами.

Протипоказання: дітям раннього віку змащування носоглотки ментолом протипоказане, оскільки можливі рефлекторне пригнічення та зупинка дихання. Не застосовувати на слизові та внутрішньо в перші 4 місяці вагітності.

Зберігання: у добре закупореній тарі в прохолодному місці. Термін придатності до 3 років.

Придатний до: 10.2012 р.

Докладніше про цей продукт

Розгорнути повний опис

Ментол (кристали)

Немає в наявності
Артикул: КИ56
Оберіть обʼем
12.50 грн
Повідомити мені
При замовленні від 1000 грн. - доставка безкоштовна.