Попередній товар Наступний товар


Ефірна олія Гальбануму

Допомагає лікувати шрами та запалення. Тонізує шкіру та зменшує зморшки – тому особливо рекомендується для зрілої шкіри. Компреси з гальбанумом ефективні від опіків, акне та наривів. Застосовується у боротьбі з целюлітом.

Ferula galbaniflua Boiss. Et Bubse.

Ботанічна назва: Ferula galbaniflua Boissier et Buhse, Ferula rubricaulis Boissier, Ferula ceratophylla Regel et Schmalhausen
Синоніми: ферула камеденосна, ферула гальбанічна, ф. смолоносна, F. Gummosa, Ferula spp., Гальбанум, Гальбан, Oil ofGalbanum (англ.), essence de galbanum (франц.), Galbanumol (нім.), oleum resina galbanum (лат.), Bubonion
Сімейство: Селерові (Apiaceae) або парасолькові (Umbelliferae).
Опис: Багаторічна трав'яниста рослина, з товстим стеблом, порожнім усередині, висотою до 1,5 м, потужним суцвіттям, що закінчується, — складною парасолькою. Центральні парасольки сидячі, 5-8 променеві; парасольки 10-20-квіткові; пелюстки блідо-жовті. Плід — двосім'янка-напівплід, довгасто-овальний, опуклий посередині, з широкою плоскою околицею, має поздовжні ниткоподібні ребра. Плоди містять жирне масло (46,9%), до складу якого входить петрозелінова кислота (52,4%). Плоди і коріння рослини містять кумарини, зокрема, умбелліферон, який у великих дозах здатний діяти наркотично. Стебло росте швидко (протягом 10-15 днів, рідше – більше) і після плодоношення висихає. Листя чергове глибоко чотириразово перисте, м'яковолосисте. При надрізі нижніх частин стебло і корінь виділяють камедесмолу - гальбан (Gummi-resina Galbanum), що твердне у вигляді зерен коричневого або сірувато-зеленого забарвлення. З камедесмоли витягують ефірну олію гальбануму, через яку камедесмолу гальбану іноді називають ще масло-камеде-смола.
Походження та поширення: хоча ці рослини ростуть в Ірані та Афганістані, у Європі гальбанум довго вважався індійським товаром, який ввозився через Олександрію та Венецію. Цю смолу вважали за цінні ліки. Росте в Центральній та Західній Азії. Культивується у Туреччині, Афганістані, Лівані. Дистиляцію виробляють у Європі та США.
До роду ферули відносять понад 130 видів, що ростуть на Кавказі, у Середній Азії, Західному Сибіру, ​​Середземномор'ї, Ірані, Афганістані, Китаї, Індії [1]. Деякі з них можуть використовуватися для вилучення камедесмоли, що застосовується не тільки в медицині, але також у харчовій (як пряність, наприклад, F. assa-foetida, F. foetidissima), парфумерної (F. sumbul, F. galbaniflua) та лакофарбової (F .badra-kema) промисловості. Однак, найбільшого поширення з ферулових олій в ароматерапії та парфумерії набула ефірна олія саме з ферули камеденосної (Ferula galbaniflua Boiss. et Buhse; F. gummosa Boiss.)
Частина рослини, що використовується: коріння, деревина.
Метод екстракції: перегонка з водяною парою живиці ліванського (м'якого) типу.
Аромат: нав'язливий запах зелені, з деревними та бальзамічними нотами.
Регіон: Туреччина

Характеристика: Нирки та листя деяких кущів роду Ferula виділяють смолу. Її висушують та отримують гальбанум. З цією метою використовують Ferula galbaniflua Boiss. et Buhse, з якого одержують високоякісний резиноїд. Нижчою якістю має резиноїд, одержаний з Ferula rubricaulis Boiss. (Іран), а також квітучих частин Ferula ceratophylla Regel et Schmalhausen (Туркестан). Виробництво смоли 10-20 тонн. Розрізняють сорти гальбануму Левант (м'який гальбанум) та Перський (твердий гальбанум). Запах смоли – характерний та ароматний. Містить 10-20% летючої ефірної олії із запахом ароматичної гіркоти, яку отримують у процесі парової дистиляції смоли. Сире масло являє собою бурштинову або коричневу в'язку рідину. Очищена олія - ​​безбарвна або блідо-жовта рідина

Гальбан (гальбанум, халван) - Galbanum (від грец. Chalbany) камеде-смола (або масло-камеде-смола, як її ще іноді визначають через міститься в ній ефірного масла), що утворюється на надрізах і природних тріщинах нижньої частини стовбура, гілок та кореневища багаторічної трав'янистої рослини ферули камеденосної (Ferula galbaniflua Boiss. et Buhse) при застиганні млечного соку, що витікає з пошкоджених місць. Збір камедесмоли виробляють навесні від рослин, що не цвітуть. Трапп Ю. описує два сорти гальбана, представлених на той час у європейській торгівлі: гальбан у зернах та гальбан у масах. Гальбан у зернах має вигляд округлених зерен, що просвічують, або сліз, величиною від горошини до лісового горіха жовтуватого або буро-жовтуватого кольору. Гальбан в масах має вигляд шматків неправильної форми, дуже м'яких і в'язких, що спливаються в одну масу блідо-жовтого або червоного кольору, як правило, має сторонні включення, має сильніший запах, ніж гальбан у зернах. Очищений гальбан виходить повільним плавленням на водяній бані маси або зерен з наступним вичавлюванням його в нагрітому пресі, при цьому виходить однорідна тягуча маса. Чим гальбан свіжіший, тим він м'якший і в'язкіший, старий же гальбан є крихкою масою. В даний час в оптовій торгівлі також представлені два види камедесмол: перський (твердий) і ліванський (м'який або рідкий).
Склад: Масло-камеде-смола містить: 17-22% камеді (розчинної у воді), 50-70% смоли (розчинної у спирті) та 3-10% (до 20%) гальбануму ефірної олії (що не містить сірки).
Клінг А. вказує на вміст у смолі гальбану «0,25% вільного умбелліферону, 50% гальбарезинотаннолу С6Н10О, і, нарешті, умбелліферон - гальбарезинотанноловий кислотний ефір». Дослідження смоли гальбана, проведені Пігулівським Г. В. та Нагульної Т. Н. (1955), виявили у складі смоли кислоту С23Н29О3∙СООН, етиловий ефір С23Н29О3—СООС2Н5, серед продуктів дегідрування смоли знайдено умбелліферон.
Смола має своєрідний сильний стійкий бальзамічний запах з різким відтінком зелені, що за деякими оцінками нагадує морквяний запах. Смак гіркувато-пекучий. При розтиранні з водою утворює емульсію, в якій міститься до 25% гальбана, розчиняється у спирті (до 80%). При спалюванні гальбан не повинен залишати більше 10% золи. Компонентами, відповідальними за різкий зелений аромат гальбануму, є речовини, які містяться в незначній кількості, головними з яких є (3E,5Z)-ундека-1,3,5-трієн та 2-метокси-3-ізобутилпіразин.
Через високу ціну (яка часто обумовлена ​​труднощами отримання сировини з Ірану) ефірна олія гальбануму майже завжди фальсифікується гвайолом (із смоли гваяколового дерева) та надмірною кількістю синтетичного ундекатрієну.

Дія: дія ефірної олії гальбануму схожа на дію камедесмоли, з якої вона витягується:
* протизапальне, загоювальне та бактерицидне;
* надає сильну заспокійливу дію;
* допомагає при безсонні, нервових розладах, має властивості антидепресанту;
* посилює концентрацію уваги та загострює пам'ять, стимулює роботу мозку;
* Показано при лікуванні ран, фурункулів;
* Знімає ревматичні болі.

Ефірна олія гальбануму рекомендується при психічному виснаженні та перевантаженні, допомагає мобілізувати сили, зміцнює силу волі, знімає стрес.

Косметична дія: засіб догляду за шкірою – тонізує та наповнює її енергією. Використовується для боротьби зі зморшками та розтяжками, покращує мікроциркуляцію.
При зовнішньому застосуванні гальбанум допомагає лікувати шрами та запалення шкіри.
Тонізує шкіру та зменшує зморшки – тому особливо рекомендується для зрілої шкіри.
Компреси з гальбанумом ефективні від опіків, акне та наривів.
Ця олія сильно тонізує шкіру і може бути використана для шкіри, яка втратила пружність або стала в'ялою після хвороби або сильного зниження ваги.
Ферула очищає та тонізує шкіру, розм'якшує та розсмоктує свіжу рубцеву тканину, вирівнює та облагороджує шкіру, прискорює загоєння ран, зміцнює волосся.

Цілюща дія: у давнину використовувалася як пахощі. Єгиптяни цінували олію ферули в косметиці та при бальзамуванні. Використовується для лікування ран, запалень шкіри, захворювань дихальних шляхів, травного тракту та нервових розладів.
Дія: Знеболювальна, протизапальна, протимікробна, протиспазматична, збуджуюча, бальзамічна, вітрогонна, сечогінна, шлункова, відхаркувальна, гіпотензивна, тонізуюча, відновлююча, налагоджує менструальний цикл.
У домашніх умовах є засобом догляду за шкірою, допомагає при м'язових болях, ревматизмі. Ефективно діє при бронхіті, катарі, ларингіті та порушеннях у системі травлення.
У посібниках з ароматерапії відзначено заспокійливу дію масла при нервових збудженнях, а також його корисну дію при лікуванні ран, фурункулів та ревматичних болів.
Патриція Девіс вказує на здатність олії гальбануму приносити полегшення при лікуванні таких хронічних захворювань, як, наприклад, ревматизм. У вигляді гарячих компресів олія здатна послабити біль.

Показання для застосування в ароматерапії: абсцес, артрит, болі, бронхіт, водянка, гіпертензія, грип, депресія, дерматити, істерія, кашель, ларингіт, ламкість нігтів, менструації нерегулярні, метеоризм, опіки, олігурія, набряки, , стрес, судоми, укуси комах, фурункули, цистит, шрами, виразки шкіри. Ферула знижує м'язовий тонус, є еротичним стимулятором.

Психоемоційна дія: у гальбанумі виявлено миристицин, що має галюциногенну дію. Мабуть, тому деякі ароматерапевти приписують олії гальбануму здатність впливати на психіку людини.
При деяких психосоматичних захворюваннях, наприклад для лікування нападів паніки, спровокованих стресом, Гальбанум може бути дуже дієвим. Деякі вважають, що він допомагає впоратися з клаустрофобією та агорафобією, а також для боротьби із сезонно-залежною депресією та для людей, вимушених перебувати у замкнутому просторі.
Міллери Л. та Б. відзначають здатність масла гармонізувати емоційний стан при надто інтенсивних переживаннях.

Способи застосування:
Масажні олії та креми: від 5 до 30 крапель ЕМ Гальбануму на 30мл несучої основи
Суміш для зрілої шкіри: Елемі+Гальбанум+Листя Фіалки+Лемонграс (Maguerite Maury)
При білях та нерегулярному менструальному циклі: 2-3к. Гальбануму розвести в 4 краплях олії Лісового горіха і втирати вниз живота

При артрозі: 2-3к. Гальбануму змішати з 4 краплями Таману і втирати у болючі місця
Астенія: 2-3к. Гальбануму змішати з 4 краплями олії Лісового горіха та втирати в область сонячного сплетення
Абсцес, фурункул: щодня наносити 1 краплю ефірної олії на нарив
Судоми: 30-50к ЕМ Гальбануму додати до 50мл базової олії та масажувати хворобливу область
Стрес: додати 20к ЕМ Гальбануму у вершки, мед або інший емульгатор та приймати теплу ванну щодня перед сном протягом 20 хвилин – до покращення стану.

Протипоказання та запобіжні заходи: індивідуальна непереносимість масла ферули.
Нетоксична і не має подразнюючої дії.
Гостра токсичність олії, RIFM (1978), — oral LD50 >5 г/кг (щури), derm. LD50> 5 г/кг (кролики). У вигляді 4%-ного розчину в петролятумі не викликає подразнення шкіри людини та реакції сенсибілізації. Не має обмежень IFRA на застосування у парфумерії та косметиці.
Не рекомендується застосовувати у перші 3 місяці вагітності

Поєднання:
Беграмот, герань, грейпфрут, жасмин, кориця, пальмароза, пачулі, троянда, чебрець, чорний перець, східні олії.
Добре змішується з маслами лимона, грейпфрута, апельсина, троянди, туберози, іланг-ілангу, гіацинту, фіалки, нарциса, лаванди, герані, дубового моху, опопанаксу, сосни та стираксу.

Термін зберігання: При дотриманні герметичності упаковки щонайменше 2 роки.

Інше застосування: масло та резиноїд використовуються як фіксатор та віддушка в косметиці та парфумерії. Служить ароматизатором деяких продуктів харчування, алкогольних та безалкогольних напоїв.

Придатний до: 11.2022 р.

Докладніше про цей продукт

Розгорнути повний опис

Ефірна олія Гальбануму

В наявності
Артикул: ЭМ67
Оберіть обʼем
105.00 грн
При замовленні від 1000 грн. - доставка безкоштовна.