Попередній товар Наступний товар


Ефірна олія Троянди Гальської (II фракція)

Натуральний продукт парової дистиляції, друга фракція троянди сировини після отримання абсолюту. Має менш інтенсивний аромат. Омолоджує шкіру, стимулює енергетичний апарат клітини, синтез АТФ та колагену. Розгладжує зморшки, підвищує тургор, пружність, еластичність шкіри, контурує овал обличчя. Регенеруючий, протизапальний засіб.

Rosa gallica
Натуральний продукт парової дистиляції, друга фракція троянди сировини після отримання абсолюту. Має менш інтенсивний аромат.
Синоніми: троянда кримська, троянда аптечна, троянда галльська, червона троянда
Сімейство: Розоцвіті (Rosaceae)
Спосіб вилучення: Екстракція з подальшою дистиляцією (стандартний спосіб отримання ефіру троянди кримської).
Сировина, що використовується: пелюстки.

Опис: Червона троянда (гальська) - загальновідомий багаторічний чагарник висотою 60 - 100 см, із сімейства рожеві, з дуже запашними квітами.
Листя довгочеречне, чергове непарноперисте, що складається з 5 - 7 листочків. Листочки округлі, яйцеподібні або еліптичні городчатопільчасті. Квітки, великі, розташовані на довгих квітконіжках, по 1 - 3 на кінцях гілок. Чашка п'ятилистова, віночок п'ятипелюстковий, напівмахровий. Пелюстки пурпурно-червоні, рідше рожеві. Цвіте у травні – червні. Культивується в Росії як олійна та декоративна рослина.
У дикому вигляді зустрічається у Франції, Німеччині, ФРН, Швейцарії, Австрії, Греції та інших країнах, у Криму, на Північному Кавказі, у Закавказзі, Молдові. Росте на відкритих місцях, по узліссях, серед чагарників, по схилах гір. Культивується у Франції, Швейцарії, Болгарії, Греції, Туреччині, Марокко, Росії та в багатьох інших країнах.
Використовуються пелюстки квіток, зібрані рано-вранці під час цвітіння (при зборі в середині дня знижується вміст ефірної олії).

Багато старовинних сортів європейських махрових троянд виникли за участю троянди галльської, що отримала свою назву внаслідок її широкого поширення у Франції (Галії), куди вона була завезена в XIII ст. з Малої Азії. Ця троянда і події від неї шляхом гібридизації з іншими видами троянда дамаська і троянда столістна (R. centifolia) мали багатство і розкіш забарвлення квіток, що дозволяло широко використовувати їх при виведенні сортів. Культура їх становила цілий період історії троянд. Наприкінці XVIII-початку XIX ст. в Європу були ввезені азіатські троянди з різноманітними махровими ароматними квітками. Вони стали вихідним матеріалом для виведення групи чайних троянд зі своєрідним ароматом пелюсток, що нагадує аромат чаю. Недоліком прекрасних старовинних сортів троянд були короткочасність та приуроченість до літа їхнього цвітіння. Зусилля селекціонерів у копці XVIII – на початку XIX ст. були спрямовані тому па виведення сортів з цвітінням, що повторюється, і ці зусилля були винагороджені отриманням групи нових сортів троянд, так званих ремонтантних (повторюючих цвітіння) троянд. А від схрещування ремонтантних троянд із чайними та сортів чайних троянд між собою були отримані чайно-гібридні троянди.

Характеристика:
Ароматичне масло - блідо-жовта або оливкова текуча рідина з сильним солодким, квітково-рожевим, трохи пряним ароматом.
Щільне, плинне, летке, з легким солом'яним або зеленуватим відтінком. При зберіганні в холодному приміщенні можливе помутніння олії (залізоподібна консистенція) через утворення стеароптенів.
Високоякісна натуральна рожева олія має особливу якість, яка дозволяє сильно розбавляти олію без зміни її характерних органолептичних властивостей. Навіть кілька відсотків такого масла у нейтральному розчині створюють відчуття повноцінної ефірної олії.

Трохи інформації:
Прийнятий в СРСР ще в довоєнні роки спосіб вилучення рожевого масла з рослинної сировини відрізняється від болгарської тим, що водний шар, що отримується при першій дистиляції, відразу прямує в сорбційні колонки з активованим вугіллям, що забезпечує практично повне вилучення всіх компонентів масла, включаючи фенілетиловий спирт, незважаючи на хорошу розчинність (1:50) останнього у питній воді.
Отриману шляхом екстракції вугілля діетиловим ефіром частину рожевого масла змішують з первинним маслом. Товарний продукт за складом та ароматом відрізняється від болгарської олії.
Це масло більш точно відтворює природну композицію запашних речовин, створену кримською червоною трояндою.
У 50-х роках обсяг виробництва рожевого масла в Криму та Молдові сумарно досяг приблизно 2 т/рік. Це зажадало зменшення трудомісткості збиральних робіт на плантаціях переходу збирання цілих квіток замість стомлюючого збирання пелюсток. Якість олії при цьому не змінилося. Крім того, для зменшення втрат олії при зберіганні квіток троянди була введена операція консервування троянди в сольовому розчині на термін до 12 годин, що забезпечило більш ритмічну роботу перегінних апаратів та дозволило механізувати завантаження сировини та скидання відходів. Інженер Г. І. Бобильов, який запропонував такий метод консервування, виявив збільшення виходу олії.
Наступні дослідження показали, що при консервуванні троянди у воді і в сольових розчинах, а також при її зберіганні в анаеробних умовах у квітці йдуть ферментаційні процеси розкладання глікозидів. зі звільненням фенілетилового та терпенових спиртів.

Вихід олії при цьому збільшується до 0,1%, але воно ніби розріджується за рахунок збільшення частки фенілетилового спирту.
За даними газохроматографічного аналізу (Т. А. Рудольфі та ін., Праці ВНИИСНДВ 1965, вип. VII, стор. 157) вітчизняне рожеве масло, отримане методом гідродистиляції, в середньому містить 70% фенілетилового спирту, 12% гераніолу % цитронеллолу. Відповідно до технічних вимог воно є прозорою при 30° рідиною жовтого кольору з dj^ 0,950-0,990, n^° 1,480-1,510, загальний вміст спиртів у розрахунку на фенілетиловий спирт 75-78%, кількість стеароптенів 2-7.
Антисептичні та медико-біологічні властивості олії червоної кримської троянди не повинні відрізнятися від властивостей болгарської або турецької олій, тому що фенілетиловий спирт має близький за величиною (9,0) "фенольний коефіцієнт" і не має дратівливої ​​дії на шкіру людини. Відомо, що лікувальна дія рожевої води при запаленні слизової оболонки очей визначається саме наявністю у цій воді фенілетилового спирту (Miltitzer Вёг. 1957, стор 251).
До 1992 р. виробництво рожевого масла методом гідродистиляції в республіках СРСР становило близько 4 т/рік. Наразі воно різко скоротилося через економічну кризу в країнах СНД.

Якісні показники рожевого масла визначаються співвідношенням вмісту фенілетилового спирту до суми терпенових спиртів (нерол, гераніол, цитронеллол). При відношенні рівному 4-4.5 олія вважається вищої якості, 4.5-5 – хороша, 5-6.5 – середня та 6.5-9 – посередня. Таким чином, збільшення вмісту фенілетилового спирту найчастіше призводить до погіршення якості олії.
Проведення ферментації різко збільшує вміст фенілетилового спирту та зменшує вміст терпенових спиртів, що об'єктивно призводить до погіршення якості олії. У цьому відбувається згладжування сортових відмінностей. Основним джерелом утворення фенілетилового спирту в пелюстках троянди після ферментації є І-фенілетил-І-D-глюкопіранозид. Виявлено також геранілглюкозид, здатний бути джерелом гераніолу при ферментації. Але він гідролізується ферментами, стійкими за нормальної температури близько 300, тоді як нормальна ферментація ведеться при 500.

Здатність троянди підвищувати вихід олії у процесі ферментації є дуже важливою властивістю, що використовується у виробництві з метою отримання додаткової продукції. Однак таке підвищення виходу досягається збільшенням вмісту тільки за рахунок фенілетилового спирту, цінність якого є сумнівною. Альтернативою може бути теплова ферментація без солі з сорбцією дистиляту через 2 години відгону. При цьому вміст терпенових спиртів вдається підняти майже вдвічі зі зменшенням загального виходу на 40%.
У порівнянні з болгарською олією кримська олія містить дуже багато фенілетилового спирту і дуже мало терпенових спиртів і фактично є рожевою олією нехарактерного для Європи типу. Однак дорожнеча вилучення олії з дистиляційних вод робить ціну кримської олії порівнянною з ціною болгарської за якістю значно нижчою, що призводить до деяких непорозумінь при продажі кримської олії до Європи.

Косметична дія:
* Корисно для всіх типів шкіри, хоча особливий ефект проявляється на зрілій, сухій, жорсткій та чутливій шкірі.
* Нормалізує секреторні функції шкіри, відновлює захисну мантію, усуває гіперчутливість шкіри.
* Омолоджує шкіру, стимулює енергетичний апарат клітини, синтез АТФ та колагену.
* Розгладжує зморшки, підвищує тургор, пружність, еластичність шкіри, контурує овал обличчя.
* Регенеруючий, протизапальний засіб, ефективний при бактеріальних, вірусних, атопічних дерматитах, нейродермітах.
* Розсмоктує дію зменшує прояв рубців на шкірі, стрій.
* Протиопікове, антикуперозне, антиварикозне.
* Освіжає колір обличчя, усуває набряклість, тіні під очима.
* Тонізуючі та пом'якшувальні властивості допомагають при запаленні, а здатність звужувати капіляри дозволяє використовувати масло при лікуванні пошкоджень ниткоподібних вен.

Цілюща дія:
* Усуває гіпотрофічні риніти, втрату нюху, зворотні отити.
* Рожеве масло зменшує біль при ангіні, послаблює кашель.
* Має загальну омолоджуючу, антиоксидантну, відновлюючу, геропротекторну, онкопротекторну дію.
* Має радіопротекторну та антиканцерогенну властивість.
* Купує спазми судин головного мозку, усуває явища вегетосудинних реакцій, вазомоторних розладів – нудоту, слабкість, мігрень, головний біль, запаморочення.
* Має антисклеротичну, ангіотонічну, судинозміцнювальну дію.
* Нормалізує артеріальний тиск, усуває спазми судин, стимулює коронарний кровообіг, нормалізує ритм серцевих скорочень.
* Чинить протисклеротичну, антиоксидантну дію.
* Оптимізує процеси саморегуляції.

* Оптимізує роботу органів харчування, усуває явища дискінезії.
* Певною мірою зменшує нудоту, блювання, запори.
* Очищає та регенерує органи шлунково-кишкового тракту, усуває явища дисбактеріозу та ферментативного дефіциту.
* Оптимізує гемодинаміку, стимулює мікроциркуляцію, нормалізує водно-сольовий баланс організму.
* Активний протизапальний засіб при урогенітальних інфекціях (цистити, уретрити, кольпіти, білі).
* Нормалізує роботу ендокринних залоз, відновлює ендогенну гармонію.
* Відновлює гормональний фон.
* Усуває ПМС, альгодисменорею, гіперменорею, клімактеричні розлади.
* Ефективно при аднекситі, сальпінгоофориті, ендометріозі, простатиті, аденомі передміхурової залози.
* Усуває фригідність та імпотенцію.
* Допомагає боротися з безпліддям (зокрема чоловічим).
* Сприяє вирішенню проблем сексуального характеру. Знімаючи напругу і стрес, що перешкоджають прояву чуттєвості, стимулюючи виділення «гормону щастя» допаміну, допомагає жінкам позбутися фригідності, чоловікам — зберігати потенцію.
* Еротичний стимулятор.
* Стародавні римляни цінували антипохмільну дію троянди, ймовірно, зумовлену здатністю нейтралізувати та виводити з організму токсини. У цьому можливе поліпшення стану за наявності симптомів жовтяниці.

Інше застосування:
Вишукана пряність у кулінарії (ароматизація алкогольних та безалкогольних напоїв, десертних страв). Цінний компонент парфумерії, що володіє фіксуючими якостями. Вишукана ароматизація тютюну та меду.
Олія троянди є одним із найстаріших та улюблених матеріалів для парфумерії. Без перебільшення можна сказати, що жодна з високоякісних парфумерних виробів не обходиться без застосування рожевого масла. Дистильована олія надає характерної квіткової ноти найвищої якості, а екстракційне – зміцнює квіткову тональність та посилює фіксацію запахів. У пудрах та помадах недорогий конкрет дає дуже гарний результат. Олія використовується як компонент ароматизаторів тютюну. Рідко – для ароматизації міцних та безалкогольних напоїв.

Поєднання
Апельсин, бергамот, жасмин, лаванда, неролі, пальмарозова олія, пачулі, пеларгонія, ромашка, сандалове дерево, ферула, шавлія мускатна.

Компліментарні аромати:
Сандал, пальмароза, жасмин, чорний перець, бергамот, бігардія, петит грейн, шавлія, пачулі, гвоздика, ветивер, шишки ялинки.

Зберігання: в захищеному від прямого сонячного проміння прохолодному місці. Берегти від дітей та відкритого вогню. Термін зберігання при дотриманні герметичності упаковки – понад 5 років. При загусуванні рожевого масла флакон слід трохи підігріти (опустити в ємність із теплою водою – 40-50жС).

Придатний до: 11.2022 р.

Використовувані джерела:
Академія чудес
floranimal.ru
imedica.ru
Ефірні олії для парфумерії та ароматерапії (Войткевич)
В. Селлар "Енциклопедія ефірних олій"
Д. Лоулесс "Енциклопедія ароматичних олій"
viness.narod.ru/rosa_krim.htm

Розгорнути повний опис

Ефірна олія Троянди Гальської (II фракція)

В наявності
Артикул: ЭМ79
Оберіть обʼем
125.00 грн
При замовленні від 1000 грн. - доставка безкоштовна.