Попередній товар Наступний товар


Азелаїнова кислота

Інгібує проліферацію кератиноцитів та нормалізує порушення процесів термінального диференціювання епідермісу при утворенні акне. Має кератолітичну, антибактеріальну, протизапальну, відбілюючу дію.

Аzelaic acid

Латинська назва: ACIDUM AZELAICUM
Синоніми: 1,9- Nonanedioic acid, n-Nonanedioic acid, Anchoic acid, Lepargylic acid, 1,7-Heptanedicarboxylic acid, Heptanedicarboxylic acid, Azelainic acid, 1,7-Dicarboxyhepta, -1,7-дикарбонова кислота, лепаргілова кислота, енхойова кислота
Опис: Азелаїнова кислота НООС(СН2)7СООН - двоосновна гранична карбонова кислота. Має всі хімічні властивості, характерні для карбонових кислот. Солі та ефіри азелаїнової кислоти називаються азелаїнатами. Відомі дві ізомерні двоосновні граничного ряду кислоти: норм. А. та ізо-А. (Лепаргілова) кислота. Обидві кислоти відповідають формулі: C9H16O4. Відмінність у будівлі не з'ясовано. Азелаїнова кислота – популярний фармацевтичний інгредієнт у засобах для корекції акне (вугрових висипів). Азелаїнова кислота утворюється в ході ліпідного обміну та в малих кількостях міститься у тілі людини. Утворюється природним шляхом на нормальній шкірі при бродінні бактерій, які називають Malassezia furfur.
У природі існує у злакових (пшениці, ячмені та житі). У рослинах азелаїнова кислота служить "дистресом спалаху", що у захисних реакціях після зараження. Це служить сигналом, що викликає накопичення саліцилової кислоти, є важливим компонентом у захисній реакції рослини.
Після нанесення на шкіру азелаїнова кислота проникає в епідерміс та дерму. Частина азелаїнової кислоти, що всмокталася, виводиться нирками в незміненому вигляді, а частина у вигляді дикарбонових кислот (C5, C7), що утворюються з азелаїнової кислоти в результаті бета-окислення.
Хоча це і кислота, це все ж таки вкрай слабка кислота - значно слабше, ніж оцет.
Отримання: в промисловості азелаїнову кислоту отримують з олеїнової або лінолевої кислоти озонолізом або окисненням HNO3, H2O2, Cr2O3, KMnO4 та ін. (наприклад, пеларгонової) з утворенням азелаїнової кислоти та пеларгонової кислоти. Азелаїнова кислота разом з іншими кислотами також утворюється під час окиснення парафінів.
Для фармацевтичних та косметичних цілей азелаїнову кислоту одержують біохімічним шляхом.

Фізико-хімічні характеристики:
Брутто формула:
C9H16O4
Молярна вага: 188,23 г/моль
Зовнішній вигляд: безбарвні кристали
Щільність: 1,251 г/см³
Розчинність у воді (г на 100г): 0,1 (0°C); 0,24 (20°C); 2,2 (65°C)
Розчинність в етанолі, ацетоні, діетиловому ефірі: розчинна. Частково розчинна у жирних оліях.
Температура плавлення: 106,5°C
Температура розкладання: 270-290 ° C
Температура кипіння (при 100 мм.рт.ст.): 287 °C
Температура декарбоксилювання: 320-340 ° C
Сумісність: хімічно несумісна з основами, сильними окислювачами та відновниками.

Дія: кератолітична, антибактеріальна та протизапальна
Азелаїнова кислота in vitro та in vivo інгібує проліферацію кератиноцитів та нормалізує порушення процесів термінального диференціювання епідермісу при утворенні акне. На моделі кролячого вуха азелаїнова кислота прискорює комедолізис, індукованих тетрадеканом комедонів (угрів).
Чинить протизапальну дію, що виражається в інгібуванні клітинної оксидоредуктази, зменшенні метаболізму в нейтрофільних гранулоцитах та виробленні ними вільних радикалів, які є важливими факторами підтримки активності запального процесу.
Експериментальні результати показують, що азелаїнова кислота має інгібуючу дію, що залежить від дози та тривалості лікування, на ріст та життєздатність патологічних меланоцитів.
Молекулярні механізми, якими цей процес відбувається, остаточно не з'ясовані. На основі наявних даних передбачається, що основні ефекти азелаїнової кислоти при лікуванні мелазми обумовлюються пригніченням синтезу ДНК та/або пригніченням клітинного дихання патологічних меланоцитів.
Після нанесення засобу на поверхню шкіри азелаїнова кислота проникає у всі шари. Проникнення відбувається з більшою швидкістю через уражену шкіру, ніж через неушкоджену. Після одноразового нанесення на поверхню шкіри 1 г азелаїнової кислоти підшкірно абсорбується 3,6% нанесеної дози.
Частина азелаїнової кислоти, абсорбованої через шкіру, екскретується з сечею в незміненому вигляді, частина піддається β-окисленню, перетворюючись на дикарбонові кислоти з меншою довжиною ланцюга (С7, С5), які також виявляються в сечі.

Косметичне та лікувальне застосування: препарати азелаїнової кислоти мають бактеріостатичну активність щодо Propionibacterium acne - пропіонових бактерій, які сприяють виникненню вугрів, а також щодо Staphylococcus epidermidis, Staphylococcus aureus, Streptococcus та ін. сальних залоз. Знижують вироблення жирних кислот, що сприяють виникненню акне.

Зменшують утворення комедонів. Впливаючи на процес ороговіння клітин епідермісу, пригнічують ріст та активність аномальних меланоцитів, що спричиняють гіперпігментацію типу мелазми. Надають противугрову, депігментуючу дію.
Азелаїнова кислота має кілька ефектів. Показано, що вона зупиняє зростання бактерій, які відіграють ключову роль розвитку акне. Вже за кілька тижнів використання кремів з азелаїновою кислотою кількість бактерій на шкірному покриві значно зменшується. Важливо, що не утворюється штамів, стійких до дії азелаїнової кислоти. Тому вона ефективна при тривалому застосуванні та не викликає "звикання".
Крім антибактеріальної дії, азелаїнова кислота перешкоджає ороговіння верхнього шару шкіри, тому запобігає закупорці пор і поява комедонів (чорних точок на шкірі). Кератолітична дія азелаїнової кислоти виявляється у уповільненні процесів кератинізації та руйнуванні комедонів. Місцева азелаїнова кислота зменшує кількість мікрокомедонів і комедонів. Таким чином, азелаїнова кислота, істотно впливаючи на кератинізацію, сприяє самоочищенню проток сальних залоз. Клінічно це відбувається дуже м'яко, непомітно, не викликаючи лущення, яке буває при використанні місцевих ретиноїдів.
Протизапальна дія азелаїнової кислоти виявляється у інгібуванні синтезу продукції вільних жирних кислот, які мають дратівливу дію та запускають механізм розвитку запального процесу на шкірі.
Крім того, під дією азелаїнової кислоти уповільнюється утворення пігментних плям. Вона здатна пригнічувати синтез ДНК та РНК у меланоцитах, інгібувати тирозиназу. Благотворна дія азелаїнової кислоти при хлоазмі та протизапальній меланодермії пов'язана з її впливом на гіперактивні меланоцити, але при такій вибірковості впливу не піддаються лікуванню та відбілюванню ластовиння, пігментні себорейні бородавки, старечі бородавки, старенькі бородавки, бороденки. Дуже важливо, що з використанням азелаїнової кислоти не освітлюються ділянки нормальної шкіри. Таким чином, особливий інтерес представляють повідомлення про успішне використання 20%-ної азелаїнової кислоти при хлоазмі, застійних пігментованих плямах після висипу вугрів, травматичної пігментації, викликаної фізичними травмами, опіками або іншими запальними захворюваннями шкіри.
Останні наукові роботи показали антиоксидантну активність азелаїнової кислоти, що разом з іншими ефектами робить її ефективним косметичним інгредієнтом.
При тривалому застосуванні крему резистентність мікроорганізмів до азелаїнової кислоти не розвивається. Ефективна за наявності комедонів та легкої або середньотяжкої форми папулопустульозних акне, у тих випадках, коли бензоїлпероксид або третиноїн виявилися неефективними, або спричинили подразнення шкіри.
Азелаїнова кислота успішно застосовується при лікуванні низки дерматологічних захворювань, оскільки виявлено безліч її біологічних ефектів. Ряд авторів з успіхом використовували 20%-ну азелаїнову кислоту місцево для зниження кількості S.Aureus у хворих з ускладненою екземою. 20%-на азелаїнова кислота у вигляді мазі є високоефективним препаратом для лікування себорейного дерматиту, себорейної екземи. Найкращі результати досягалися при вираженому лущенні, помірній гіперемії, але без ексудативних явищ.
Азелаїнова кислота також є ефективним і відносно легким лікуванням запальних процесів та ушкоджень, характерних для м'якої та помірної розацеа, з або без участі кліща демодексу.
Властивості:
* Засіб для лікування вугрів.
* Має протимікробну активність щодо Propionibacterium acne і Staphylococcus epidermidis.
* Зменшує вміст вільних жирних кислот у ліпідах шкіри.
* Нормалізує порушені процеси кератинізації у фолікулах сальних залоз.
* Нормалізує процес ороговіння клітин епідермісу – попереджає утворення комедонів.
* Блокує синтез меланіну у шкірі.
* Пригнічує дію аномальних меланоцитів, що викликають гіперпігментацію.
* Має антиоксидантну активність.
* Послаблює сліди постакне
* Може бути корисною як стимулятор росту волосся.
Показання:
* Acne vulgaris (вугри звичайні)
* Себорейний дерматит
* Патологічна гіперпігментація
* Розацеа
* Хлоазма
* Мелазма
Застосування:
* Засоби по догляду за шкірою (лікування акне, почервоніння та розацеї; зниження гіперфункції сальних залоз, усунення гіперпігментації, поліпшення кольору обличчя)
* Засоби для реабілітації шкіри після лікування акне для зняття післязапальної гіперпігментації.
* Засоби для очищення особи
* Регулятор рН
* Буферний компонент у косметиці

Використовувати зовнішньо 2 рази на день. Курс лікування - 2-6 міс. (При лікуванні мелазми - не менше 3 міс). Клінічне покращення настає в середньому через 2-4 тижні лікування.
Крем або гель наносять на попередньо очищені (м'якими засобами, що очищають і водою), уражені ділянки шкіри і злегка втирають 2 рази на добу.

Засоби з азелаїновою кислотою необхідно наносити на чисту суху шкіру тонким шаром. Після застосування засобів із азелаїновою кислотою обов'язково мити руки.
Протягом усього періоду лікування слід обов'язково застосовувати паралельно із засобами з азелаїновою кислотою широкий спектр сонцезахисних кремів (UV В і UV А), щоб запобігти загострення захворювання, що викликається впливом сонця
, та/або повторну пігментацію освітлених ділянок.
Якщо необхідно провести повторний курс лікування, рекомендується зробити перерву у застосуванні препарату на 1-2 місяці.
Мелазма, розташована в епідермісі або одночасно в епідермісі та дермі, добре піддається лікуванню. Якщо мелазма розташована лише у дермі, то такого лікування вона не сприйнятлива.
При застосуванні засобів із азелаїновою кислотою ними слід користуватися до повного лікування від акне. Якщо припинити використання засобів з азелаїновою кислотою дуже рано, акне може повернутися і навіть стати ще гіршим.

Рекомендовані дози: 5 - 20%
Режим дозування та тривалість терапії встановлюють індивідуально.
У 20% концентрації азелаїнова кислота має виражений відбілюючий ефект (руйнування активних меланоцитів і знебарвлення пігменту, що сформувався).

Поєднання: А. Марголіна та Е. Ернандес пишуть, що поодинці азелаїнова кислота малоефективна, вона добре працює в комбінації з іншими протиугревими засобами, наприклад, бензоїлпероксидом або ретиноїдами.
Є дані про успішне лікування мелазми кремом, що містить 20% азелаїнової кислоти як активний інгредієнт або у поєднанні з 15% гліколевою кислотою, а також лосьйоном (20% азелаїнової кислоти та 2% гідрохінону).
Часто азелаїновою та койєвою кислотою доповнюють дію гліколевої кислоти. Для поступового м'якого відлущування в домашніх умовах також ефективні препарати, що містять комбінації фруктових кислот із саліциловою та азелаїновою кислотами. Таке поєднання активних інгредієнтів сприяє паралельному вирівнюванню кольору шкіри, її текстури та скорочення пор.

Протипоказання та запобіжні заходи: підвищена чутливість до азелаїнової кислоти.
Рідко (переважно на початку терапії) – подразнення шкіри, еритема, відчуття печіння, свербіж, лущення (проходять самостійно в ході подальшого лікування).
Уникати потрапляння в очі, а також слизові оболонки носа, губ і рота, на ранові поверхні. При випадковому контакті з очима та іншими слизовими оболонками слід негайно промити водою.
При використанні фармацевтичних препаратів із азелаїновою кислотою слід звертати увагу на її концентрацію. Справа в тому, що у високих дозах азелаїнова кислота може спричинити легке печіння, почервоніння шкіри. Тому фармацевтичні мазі з азелаїновою кислотою не рекомендують застосовувати після глибокого пілінгу, а також при вживанні алкогольних напоїв, перченої їжі, після тривалих сонячних ванн або при подразненій шкірі. Зазвичай у терапевтичних цілях використовують лише 20% азелаїнову кислоту. Слід зазначити, що в таких концентраціях азелаїнова кислота не має побічних дій, нетоксична, і може бути використана довгий час.
Враховуючи низьку системну біодоступність та низьку токсичність азелаїнової кислоти, можливе застосування в період лактації (грудного вигодовування).
В експериментальних дослідженнях на лабораторних тварин не було виявлено негативного впливу азелаїнової кислоти на репродуктивну функцію, не встановлено ембріотоксичної та тератогенної дії.
Креми та мазі з азелаїновою кислотою можна застосовувати у період вагітності. При годуванні груддю регулярність використання та дозування слід зменшити.
Так як дослідження проводилися тільки на дорослих, жодних даних про застосування азелаїнової кислоти на дітях і людей похилого віку немає.

Зберігання: зберігати в закритому контейнері при температурі до 30°C, далеко від тепла, вологи та прямих сонячних променів. Чи не заморожувати.

Джерело:
ru.wikisource.org/wiki/ЕСБЕ/Азелаїнова кислота
ru.wikipedia.org/wiki/Азелаїнова кислота
en.wikipedia.org/wiki/Azelaic_acid
health.mail.ru/drug/azelaic_acid
avitsena.com.ua/ru/spravochnik_lekarstv/a/azelainovaja_kislota.html
doctor.itop.net/DirectoryItem.aspx?DirId=1&ItemId=28
www.apteka.ua/article/6459
www.medicusamicus.com/index.php?action=1x228-5-7i-11-29-37-45x1
www.hairsite.com/hair-loss-info/azelaic-acid.htm
bank-krasoty.com.ua/BAI/Azelaicacid
members.ozemail.com.au/~rosacea/Azelaic-Acid
www.azelaic-acid.com

Придатний до: 11.2021 р.
Докладніше про цей продукт

Розгорнути повний опис

Азелаїнова кислота

В наявності
Артикул: КК3
Оберіть обʼем
43.70 грн
При замовленні від 1000 грн. - доставка безкоштовна.